Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Pont Vell. Sant Joan de les Abadesses Palau de l'Abadia i Monestir. Sant Joan de les Abadesses Fageda amb cireres a l'obac de la serra de Puig d'Estela Veïnat de les Llances sobre Sant Joan de les Abadesses

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Sant Joan de les Abadesses

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Sant Joan de les Abadesses

Emergències

112

Ajuntament

972 720 100

CAP

972 72 32 51

Farmàcia Gemma Camprubí

972 72 22 26

Farmàcia Mª Rosa Sunyer

972 72 01 54

Tren Renfe Ripoll

972 70 06 44

Bus Teisa

972 70 20 95

Bus Sagalés

902 13 00 14

La porta de l'Alt Ter

Sant Joan de les Abadesses és un municipi prepirinenc situat al sud-est de la comarca del Ripollès que ocupa part de la vall del Ter i dels vessants amunt, a banda i banda d'aquesta, entre les planes de Rodonella, a l'oest, i les de Forcarà, a l'est. Pel que fa a la llargada, segueix el riu i els vessants i les petites valls laterals que baixen del terme d'Ogassa, al nord, i les que baixen de més enllà del serrat de Santigosa i la serra de Costa Llisa, al sud, fins arribar, per l'est, al puig de Castelltallat i la zona de Santa Llúcia de Puigmal.

Més enllà de l'antic nucli i el seu cert creixement modern, la vall i els seus vessants es veuen replets d'antigues masies agropecuàries, amb part de la població disseminada, a més d'un parell de colònies industrials, agrupant un total d'uns 3.300 habitants (dades del 2018).

L'indret és cobejat des de l'antigor, ja que l'orientació de la vall, d'est a oest, n'afavoreix un clima relativament propici per a l'agricultura i la ramaderia. El creixement demogràfic i econòmic s'enceta ja al segle IX amb la fundació del seu monestir, mantenint-se sempre amb una certa moderació agrícola i ramadera que perdurà -encara actualment- fins a l'arribada de la industrialització, amb l'obertura de les mines de carbó d'Ogassa i l'arribada del ferrocarril, a finals del segle XIX. Tot i que el pes agrícola, ramader i industrial es manté, actualment la vila s'ha vist diversificada amb el sector turístic i de serveis. L'agricultura produïa fonamentalment cereals (sobretot blat de moro), però la tendència general de la pagesia és anar deixant de banda aquest sector per derivar cap a les activitats ramaderes, de manera que les hectàrees que resten de conreu es dediquen bàsicament a produir farratge pel bestiar.

El medi físic es caracteritza per una vall fresca i de verd intents, coberta de pastures als voltants dels masos disseminats pels vessants de la vall, i de boscs de pins, roures o faigs als llocs més alts, amb un entorn privilegiat, i, per altra banda, a la part baixa de la vall, dels ambients fluvials de les riberes del Ter, amb prats de dall, vernedes i salzedes que conformen bonics trams de bosc en galeria.

Els principals esdeveniments festius són la Festa Major, el segon cap de setmana de setembre; la Fira de Sant Isidre, al maig; l'Aplec de Sant Antoni, al juny; la Revetlla de la Vila Vella, al juliol; la Festa del Grito, a mitjans de setembre; la Fira de la Carbassa, a l'octubre, i l'Aplec de Santa Llúcia, al desembre, entre altres festivals d'estiu i convocatòries culturals ben diverses.

 

Sabies que...?

 

Sant Joan de les Abadesses conserva el Ball dels Pabordes, declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, una dansa tradicional ballada per quatre parelles a la plaça Major el diumenge a la tarda i el dilluns al vespre de Festa Major, seguint la música tocada en directe per una cobla.

 

No et perdis...

 

La visita al claustre del palau de l'Abadia, un racó de pau i arquitectura molt especial!

 

Què fer...?

 

Una passejada per les ribes del Ter, sobretot si fa calor.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem durant els mesos de juliol i agost, podrem gaudir d'alguna de les activitats programades amb motiu del Festival del Comte Arnau, el personatge llegendari més famós relacionat amb la vila.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Joan de les Abadesses podem continuar descobrint racons del Ripollès pirinenc amb els itineraris que trobem a l'app de Natura Local als municipis de Setcases, Ribes de Freser, Planoles i podrem seguir-ne la Ruta del Ter.

Com arribar a Sant Joan de les Abadesses Com arribar a Sant Joan de les Abadesses
tornar a dalt