Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Sant Martí Vell Sortida del Sol a Sant Martí Vell. Horts a Sant Martí Vell

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Sant Martí Vell

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Sant Martí Vell

Bombers

085

Emergències

112

Mossos d´Esquadra

088

Protecció Civil

972418655

Hospital Josep Trueta

972202700

Urgències Creu Roja

972222222

Espai de transició

Sant Martí Vell és un municipi de la comarca del Gironès a la província de Girona.

El terme municipal, situat al nord del massís de les Gavarres, té una extensió de 17,34 km2. El punt més alt és el puig Alt o muntanya de la Mare de Déu dels Àngels, a 490 metres d’altitud. Els cursos d’aigua més importants que el travessen són el Rissec, afluent del Daró, i la riera de Sant Martí, que neix als Àngels i s’acaba barrejant amb les aigües del Ter.

Limita al nord amb Bordils, Sant Joan de Mollet i Flaçà; al nord-est amb la Pera; al sud amb Quart; al sud-est amb Madremanya i a l’oest amb Juià. Té agregats els veinats del Barri de l’Estació, Barri dels Àngels, El Mercadal, El Puig i La Vilosa.

Sant Martí Vell té una important diversitat paisatgística que ve donada pel contrast entre els vessants gavarrrencs de bosc continu poblat de pins, alzines, sureres i castanyers, i els contraforts de transició a la plana al·luvial del Ter amb conreus majoritàriament de secà.

El santuari dels Àngels, situat al cim del mateix nom, anomenat també Puig Alt, ofereix unes magnífiques vistes panoràmiques de totes les comarques gironines: el massís de les Gavarres, la Costa Brava, la plana del Baix Empordà, l’Alt Empordà, la serra de Roda, les Alberes, la Garrotxa i la plana de la Selva, tot emmarcat pel mar, els Pirineus, el Montseny i les Guilleries.

L'Església de Sant Martí Vell, consagrada al sant que dóna nom a la vila, és d'origen romànic, però va ser reconstruïda al segle XVI: la llinda de la porta d'entrada conserva una inscripció amb la data A 6 desembre 1588. Al apropar-nos al poble el campanar resta ben visible, com element identificador, sobresortint entre petites cases, teulades i carrerons. La façana principal, d’estil renaixentista, dóna a la part més estreta de la plaça. Al lateral, un rellotge de sol marca el pas del temps des de 1588. El temple és, en bona part, gòtic tardà, amb un campanar acabat en punxa coronat per un pinacle, element arquitectònic que es pot contemplar donant la volta fins la placeta ombrívola de la cara oposada a l'entrada, des d’on es pot contemplar una munió de gàrgoles que envolten la torre, algunes d'elles ben curioses.

Sant Martí Vell té també algunes fonts amb molta tradició entre elles la Font d’en Llac, la Font Pixarella –visitable en l’itinerari de pujada als Àngels-, la Font dels Àngels (avui en dia malmesa per una esllavissada- i la Font de Vilosa, al veïnat del mateix nom.

 

Com arribar a Sant Martí Vell Com arribar a Sant Martí Vell
tornar a dalt