Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Setcases i la Serra Cavallera al fons Setcases del camí dels Socarrats Setcases Capçalera del riu Ter a Setcases. Església de Sant Miquel. Setcases Pallissa al poble de Setcases Carrers de Setcases Prats florits. Setcases Camí vell a Tregurà. Setcases

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Setcases

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Setcases

Emergències

112

Ajuntament

972 13 60 89

Consultori Local

972 13 61 71

Farmàcia Llanars

972 13 04 17

Bus Teisa

972 74 71 81

Els primers passos del riu Ter

Setcases és un municipi situat al nord de la comarca del Ripollès, al capdamunt de la subcomarca anomenada Vall de Camprodon, ocupant la capçalera i el primer tram de la vall del riu Ter, que neix a Ulldeter, a dins del terme, i els seus primers afluents, i formant un gran semicercle amb la base a grans cims dels Pirineus Orientals, al límit amb el Conflent i el Vallespir i, des del puig de Bastiments (2.881 m) fins al Costabona (2.465 m).

Demogràficament sempre ha estat una població feble, estant tota la població concentrada al seu únic nucli, agrupant en total uns 180 habitants (2018), tot i que la seva població flotant és considerable al llarg de l’any, tant per una especialització turística d’estiu com d’hivern.

L’economia tradicional s’ha basat en la ramaderia, el carboneig i la recollida de llenya per a les fargues. Quant a la ramaderia, cal parlar del bestiar boví, oví i equí, tot i que certament estancada. Modernament, donada la seva privilegiada situació a les portes de la muntanya i la proximitat de l’estació d’esquí de Vallter 2000, ha esdevingut un punt d’atracció turística i ha aconseguit donar una nova vitalitat a la població, augmentant considerablement la seva capacitat hotelera i els serveis complementaris.

El naixement i els primers passos del Ter i el seu seguit de rierols i torrenteres, com els de la coma Ermada i de la coma de l’Orri, des d’un paisatge d’alta muntanya fins a la vall verda i tancada, marquen el medi físic del terme. Al fons de les valls, on la humitat del sòl és molt més important, dominen la freixeneda de freixe de fulla gran i l’avellanosa. A les riberes hi dominen les vernedes, les pollancredes, les salzedes de salze blanc i les sargues, alternats a vegades amb prats de dall amb fromental. A banda i banda de la vall, apareix l’estatge muntà i el bosc caducifoli s’enriqueix amb roures de fulla gran, trèmols, til·lers, moixeres, bedolls i altres caducifolis. Hi apareixen també importants forests de pinedes de pi roig, afavorides i plantades per a l’explotació forestal, la gestió de les quals ha estat abandonada recentment, i es troben així sotmeses a una evolució natural. Per sobre dels 1.600 m, a l’estatge subalpí, la vegetació dominant és la pineda de pi negre, tot i que també hi ha algun enclavament amb avets i determinats vessants amb bedolls. Per sobre dels 2.300 m, hi ha les pastures de l’estatge alpí on predominen les gespes de festuques.

Els principals esdeveniments festius de Setcases són la Festa Major, per Sant Miquel, cap a finals de setembre; el Cap de Setmana Ramader, a principis d’agost; la Fira de les Herbes, cap a mitjan juny, i la Fira del Bolet, a mitjan setembre.

 

Sabies que...?

 

Explica la llegenda que els orígens de Setcases cau en el moment que set germans pastors provinents de la muntanya s’instal·len a l’indret fent-se construir una casa per a cadascú. Avui en dia, evidentment, n’hi ha més de set, de cases, però alguns potser encara us diran quines són les set més antigues i originals.

 

No et perdis...

 

Els bonics salts d’aigua que podrem anar veient si pugem sempre arran del torrents que voregen el Ter, com el salt del Cossi d’en Batlló, potser el més imponent.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel nucli antic de Setcases, molt ben conservat, ens transportarà a temps pretèrits.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana d’agost podrem gaudir del Cap de Setmana Ramader, on es puja fins a la collada de la Balmeta a donar sal al bestiar i es fa una bona esmorzada.

 

Voltants...

 

A prop de Setcases podem continuar descobrint racons de la Vall de Camprodon i més avall amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local al municipi de Sant Joan de les Abadesses i la Ruta del Ter entre Ulldeter i Ripoll.

Com arribar a Setcases Com arribar a Setcases
tornar a dalt