Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL

Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Sant Feliu de Codines

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Sant Feliu de Codines

Emergències

012

Urgències Mèdiques

061

Policia Local

93 866 28 89

Ajuntament

93 866 27 68

Centre d´Atenció Sanitària

93 866 29 11

Centre Excursionista

93 866 15 78

El balcó de la plana

Sant Feliu de Codines es troba recolzat en un graó muntanyós i amable, entre l'altiplà del Moianès i l'ondulada plana vallesana. Atesa la seva situació geogràfica, aquest municipi es pot considerar un autèntic balcó paisatgístic; així doncs, des del poble es tenen vistes del Montseny a llevant, de Sant Llorenç del Munt a ponent i de tota la plana del Vallès i la Serralada Litoral al davant. 

El municipi de Sant Feliu de Codines està emmarcat per dues rieres: la riera del Tena, situada als cingles de Bertí, i la riera de Caldes, sota els cingles de Sant Sadurní a Gallifa. L'existència d'aquestes rieres i torrents possibilita la presència d'una vegetació més pròpia d'ambients submediterranis, ja que, a causa de l'acció erosiva de l'aigua, es creen fondals (anomenats sots), caracteritzats per la frescor i la humitat (condicions necessàries per al creixement del tipus de vegetació esmentat anteriorment). D'altra banda, antigament, l'aigua de rieres i torrents era utilitzada com a font d'energia en els molins fariners per moldre el gra dels migrats cultius de cereal (cultiu que no tenia una gran rellevància en comparació a la productivitat de la plana).

Els cingles formen part de la identitat del municipi. Els de Bertí i els del Perer, vorejant la vall del Tena, s'acosten a Sant Feliu. Estan formats per conglomerats i argiles vermelles a sota i conglomerats i gresos grisos (roques sorrenques) al damunt. A més, calcàries fossilíferes completen l'exposició. Totes elles són roques sedimentàries d'origen marí, de l'època terciària, és a dir, de fa uns 60 milions d'anys.

Aquests relleus rocallosos diversifiquen el paisatge i també contribueixen a l'existència d'una gran diversitat biològica. Així doncs, trobarem fauna i flora diversa i capaç de viure en aquestes condicions especials dels cingles, els anomenats ambients rupícoles. Els animals més vistosos són els ocells i les aus rapinyaires, com ara l'àliga cuabarrada, el duc o el falcó pelegrí. 

Pel que fa a la vegetació, existeix un clar domini dels boscos secundaris (no originals) de pi blanc, pi pinyer i, en menor nombre, pinassa. Cal tenir en compte, però, que el paisatge vegetal que veurem és el resultat dels darrers incendis produïts el 82 i el 94. Així, a les parts altes, els alzinars de rebrot guanyen el terreny als pins, al sotabosc hi ha brolles de romaní i bruc d’hivern a les pinedes més aclarides, mentre que a les obagues més humides, trobarem alzines i algun roure martinenc amb marfulls, aladerns, arboços, vidalbes i heures a sota.

Respecte a les activitats econòmiques dutes a terme a Sant Feliu de Codines, destaca la pagesia, dedicada sobretot a la vinya, però també a altres conreus de secà com l'olivera i alguns ametllers. Ara bé, amb l'arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX, la vinya va perdre el paper preponderant que tenia (l'abundància de marges de pedra seca al voltant de la població així ho manifesta). A més, hi havia altres activitats econòmiques que es duien a terme: la ramaderia, l'artesania i els oficis de traginer, rajoler, comerciant, etc. Finalment, cal destacar també el bosc com una font de recursos i feina. Així, per exemple, va tenir una gran importància la recollida de pinyons i la figura dels pinyonaires. De fet, aquesta activitat del segle XVIII era tan destacada en el municipi de Sant Feliu de Codines que fins i tot el poble era conegut com a Sant Feliu del Pinyó.

Com arribar a Sant Feliu de Codines Com arribar a Sant Feliu de Codines
tornar a dalt