Rutes a Navarcles
Zurück

Alzinar

Route POI
Flora
Datenblatt

Einleitung

El bosc d'Olzinelles és el principal reducte de vegetació espontània del pla de Bages. El seu interès natural radica en el fet que aquest bosc actua com a corredor natural i alhora com a refugi d'animals que s'alimenten als camps de conreu, rases i marges de l'entorn. La proximitat al Llobregat converteix el bosc en zona d'aturada i repòs per a les aus de pas.

Format per pi blanc, pi pinyer, roures cerrioides i alzines. Us heu adonat que hi ha força rebrots d'alzina?

Aquestes alzines eren el bosc principal que s'alternava amb els camps de vinya de les planes. Quan les vinyes van anar agafant importància, les alzines es van anar tallant per guanyar terreny per fer vinya. Boscos com aquest es mantenien i s'explotaven per llenya i carbó. Per això veureu que moltes alzines tenen diversos troncs de mida no massa gran. Es forçava a l'arbre a desenvolupar rebrots que eren els més adients per tallar i obtenir-ne carbó.

El bosc original d'alzines es va anar empobrint i amb la fil·loxera a inicis del s.XX, la vinya es va abandonar i es va plantar cereals i oliveres. Molts indrets es van replantar amb pi blanc, de creixement més ràpid, per aconseguir fusta. Aquest pi, invasor,es va escampar pel territori fins als nostres dies, com podeu veure.

Bilder