Ruta Btt1 Titans de Selènika. Navarcles
Return

BARRACA CIRC

Route POI
Environment
Index card

Introduction

Encara que també té una coberta de falsa cúpula i una llinda plana a l’entrada, es diferencia de l’anterior barraca per ser de planta circular i també per tenir una espitllera al seu voltant (ràfec de pedres planes volades que impedeixen el desgast per la pluja).

Aquest tipus de construccions rurals caracteritzem el paisatge del passat agrícola de molts racons de Catalunya. Cada comarca, fins i tot cada poble, té una manera especial de construir-les, però la base és sempre la mateixa.

De planta circular o quadrada; aprofitant un marge o aïllades; de coberta en falsa cúpula o plana... El gruix de les parets també és variable i algunes tenen contraforts externs per reforçar l'estructura. El marc superior de la porta d'entrada es feia amb una llinda plana o amb pedres formant un arc de mig punt o d'ametlla.

La coberta es feia per apropament de filades de pedra (mireu-ho per dins, lleugerament inclinades cap enfora per evitar filtracions d'aigua), per després omplir tota la coberta amb pedruscall i terra per fer fort. A sobre s'hi plantaven lliris que, amb les arrels, aguantaven la terra de la coberta els dies de pluja. L'orifici del capdamunt de la coberta es tapava amb una llosa que s'aixecava si a dins es feia foc.

Images