Ruta Btt2 Titans de Selènika. Navarcles
Return

SANT BENET

Route POI
Architecture
Index card

Introduction

El monestir benedictí de Sant Benet de Bages, situat a Sant Fruitós de Bages, destaca com un dels millors exemples de conjunts monàstics medievals a Catalunya.

El monestir va ser fundat el 960 pels nobles Sal·la i Ricardis i va ser consagrat el 972 amb una església preromànica. Al segle XII, es va substituir per una església romànica i es va construir un claustre recollit i acollidor amb 64 capitells esculpits, que es conserven fins avui.

Al segle XIV, es va edificar un nou celler gòtic de grans dimensions, i al segle XVI, l’abat Pere Frigola va impulsar grans reformes, com el sobreclaustre i el Palau de l’Abat, que va afavorir una època d’esplendor.

L’any 1594, Sant Benet de Bages es va annexar al monestir de Montserrat, i durant els segles XVII i XVIII, va funcionar com escola d’arts i residència de monjos ancians. Durant aquest temps, es va construir l’Edifici de Migdia d’estil barroc.

L'any 1835, amb la "Desamortització de Mendizábal", els monjos van haver de deixar el monestir, i aquest va quedar abandonat fins que l’any 1907, Elisa Carbó i Ferrer, mare del pintor modernista Ramon Casas, el va adquirir com a residència familiar d'estiueig.

Finalment, el monestir va ser adquirit l’any 2000 per l’Obra Social de Caixa Manresa, que el va restaurar i integrar dins del conjunt de Món Sant Benet, inaugurant-lo al públic el novembre de 2007. Avui, el monestir de Sant Benet de Bages continua fascinant visitants amb la seva rica història i esplendorós patrimoni arquitectònic.

Images