Ruta Dimoni. Titans de Selènika. Navarcles.
Return

OLIVERES ANTIGUES

Route POI
Environment
Index card

Introduction

En aquest punt de la ruta capta la nostra atenció una bonica barraca de pedra seca, encara utilitzada, en mig d’un camp d’oliveres antigues.

Aquestes barraques tenien, i pel que podem comprovar encara conserven, la funció de guardar-hi les eines del camp i aixoplugar-se durant la jornada de feina (tant del fort calor com de la pluja). Es construïen sense cap material que subjectés les pedres, d’aquí ve el nom de “pedra seca” i sovint aprofita el terreny per reforçar-se.  La tècnica consisteix a anar sobreposant les pedres horitzontalment sense polir, aplanades, ben aparellades entre si i amb un lleuger pendent. 

Pel que fa a les oliveres assenyalar que, segons les dades oficials, la comarca del Bages té una extensió de 213 hectàrees dedicades a la producció d'oli, amb un total de 258 tones. De les diferents varietats d’olivera cultivades destaquen tres varietats principals en aquesta àrea: l''Arbequina', la 'Corbella' i la 'Verdal de Manresa', en ordre de prevalença en termes de terreny conreat.

Images