Rutes a Navarcles
Return

Font de l'Avi

Route POI
Environment
Index card

Introduction

Cal que pugeu! 

Bonica font d'estil noucentista. A l'interior de les 4 arcades laterals hi ha un plafó de rajoles policromes. Representen escenes populars: la cacera, un berenar, la sardana i la pesca. Signades per Uró: 1934. La font va ser construïda l'any 1934 per la família Jorba, els propietaris de la colònia industrial situada molt a prop. Es va fer en memòria de Pere Jorba i Gassó, mort l'any 1927 i promotor de la colònia. Per aquest motiu se l'anomena Font de l'Avi. 

A tocar del replà hi ha la casa del director de la colònia Jorba. Casa austera i d'estil rústec, que té adossades dues cases més a la part de llevant, on vivien treballadors de la colònia. 

Boniques vistes a la resclosa de Manganell, on es captava l'aigua per la fàbrica on ara anirem. També veieu l'església de Sant Pere de Viladecavalls sobresortir del bosc, i a l'esquerre, a la part alta hi ha el mas de Manganell. 

Manganell. Gran masia formada per un cos residencial, diversos coberts (paller i tines amb influències modernistes) i una bassa circular. La primera notícia del mas és del 1154. Posteriorment, es troba documentat al segle XIV i XVII. A finals del segle XIX, al primer pis es construeixen, a la façana sud, les galeries i vidrieres modernistes que s'assenten sobre un porxat. El primer pis era dividit entre l'habitatge dels masovers i el dels amos. 

Va ser propietat del famós cantant Marco Redondo. Aleshores tenia un ús com a residència de luxe. Posteriorment, tornà a tenir un ús pagès altra vegada. 

Conserva la premsa, de fusta, datada del 1866. Tines en perfecte estat de conservació. 
Llindes amb dates de 1696 i 1692. Al portal sobre l'escalinata: 1770. 
Actualment, la societat Xaloc S.A. gestiona la casa de colònies, que té un gran moviment d'alumnes. 
 
Font: Catàleg Patrimoni Diputació de Barcelona. 
 

Images