Rutes a Navarcles
Return

Vall dels Horts

Route POI
Landscapes
Index card

Introduction

Un altre pla agrícola, avui cerealístic. Penseu que el tipus de conreus ha variat amb el temps. Es passà d'un conreu variat alternat amb clapes d'alzinar, a un monocultiu de vinya als segles XVIII-XIX, per passar a ser planúries de cereal actualment, on no falten barraques.

A la del costat esquerre del camí, mirant cap a Navarcles, de planta circular, veiem que entre la paret i la coberta o cúpula, té una espitllera al seu voltant (ràfec de pedres planes volades que impedeixen el desgast per la pluja).

Aquests plans coneguts com a "Sant Genis de la Vall dels Horts", vinculats històricament a la presència de la parròquia de Sant Genís de la Vall dels Horts reben aquest nom al s.XI. Avui tenen avui una gran importància ecològica i paisatgística, per l'espai que ocupen entre pobles i vials de circulació.

A pocs metres a la nostra dreta, lleugerament enlairat, resta només en peu un petit mur del qual va ser l'església, que apareix esmentada el 1046 i La funció parroquial el 1063.

L'església tenia cementiri documentat el 1080 en unes terres al seu costat. Al voltant es desenvolupà una sagrera (com a Olzinelles) i un nucli de població, que segurament desaparegué entorn el segle XII-XIII. L'any 1205 se l'anomenava vila. Es coneix que aquest nucli comptava amb força cases que s'agrupaven formant un carrer que es troba documentat l'any 1228. La Pesta Negra del 1348 degué ser la causa de la seva desaparició, car el 1365 només tenia dues cases, i el 1378 una. Lligats a la parròquia de Sant Genís de la Vall dels Horts, apareixen els masos d'Oliveres, els Casals, Montpeità, Torroella, Salas, Carreras, Torra del Pont, i Graner de la Font. Actualment, només tres masos es lliguen en aquest indret: Els Casals, les Oliveres i Torruella de Dalt.

Font: Catàleg Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Images