Avià
Avià
Avià
Revenir

Avià

Destin
04/07/2019
Fichier

La présentation

Al nord del Baix Berguedà

Avià és un municipi situat al centre de la comarca del Berguedà i al nord de la part baixa coneguda com el Baix Berguedà. El terme s’estén des de la vall del Llobregat, a l’est, entre una part de Cal Rosal i gairebé a l’Ametlla de Casserres, cap a l’interior del seu marge dret fins pràcticament a tocar del cim de Sant Salvador, a l’oest, a prop de la ciutat de Berga, al nord, i fins a la riera de Clarà i el serrat dels Tres Hereus, al sud.

La població viu majoritàriament al nucli principal, que dóna nom al municipi, però també trobem altres veïnats com Graugés, la Creu, el Molí del Castell, la Plana, Obiols i una petita part del Cal Rosal, així com un gran nombre de velles masies i masos, agrupant en total uns 2.250 habitants (2019), resultat d’un lleuger ascens a partir de finals del segle XX.

El medi físic i el paisatge vénen determinats per un paisatge agroforestal típic de la Catalunya Central, amb certa preponderància de l’espai ocupat pels conreus de cereals, amb boscos de pins, carrasques i alguna petita àrea de roure. Al llarg del terme també trobem franges forestals seguint els principals cursos d’aigua, com la riera de Graugés o de Coforb, la de la font Caldes i, en part, la de Clarà

L’espai ve marcat per una economia agrària tradicional de secà, tot i que també hi trobem farratge i àrees de blat de moro, i per un sector ramader orientat a la cria de bestiar estabulat. Cap a finals del segle XIX arriba la gran industrialització a la riba del riu Llobregat, amb el naixement de les colònies industrials tèxtils, que encara cueja. La proximitat amb Berga també ha fet que part de la mà d’obra se’n beneficiï, amb cert caràcter residencial.

El principal llegat patrimonial de la zona són l’església de Santa Maria d’Avià i el nucli antic del poble, algunes de les belles masies que esquitxen el terme, les antigues esglésies, ermites i capelles escampades pel terme, com Sant Serni de Clarà i Sant Vicenç d’Obiols, les colònies industrials del Llobregat i l’estany de Graugés.

El esdeveniments festius i culturals més interessants són les festes majors dels diferents nuclis, destacant la d’Avià, el cap de setmana passat el 27 d’agost; les Caramelles, per Pasqua; els aplecs de Sant Serni, Sant Galderic i del Remei, i la Festa del Segar i Batre, el segon diumenge de juliol, que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp.

Ne le manquez pas

Una visita a l’església de Sant Vicenç d’Obiols i al seu conjunt, una joia del romànic berguedà, amb una necròpoli adjacent i construïda directament sobre la roca.

Quand y aller

Si hi anem el segon cap de setmana de juliol, podrem veure les feines del treball al camp en l’època de la sega, el batre i la construcció d’un paller a l’antiga.

Que faire

Una passejada a l’entorn de l’estany de Graugés sota l’ombra dels arbres de ribera.

Le saviez-vous?

L’actual veïnat de Graugés s’origina cap el 1887 per la ubicació a l’indret d’una antiga colònia agrícola pionera fundada pels Rosal molt avançada en el seu temps. L’estany que encara es conserva, va ser construït artificialment per a l’obtenció de les reserves d’aigua per als regadius de la colònia, i actualment és una petita zona humida força interessant des d’un punt de vista ecològic.

Autour de

A prop d’Avià podem arribar-nos fins al poble de Montclar, un dels més pintorescos de la zona.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 823 00 00
Consultori mèdic
93 823 03 31
Farmàcia
93 823 03 00
Taxi Cabrera
620 74 93 60
Taxi Santaeulàlia
93 823 03 57

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Avià

  • Activité et difficulté
    À pied
    À vélo
    À cheval
  • Filter by type
    Typologie
    Type de terrain
    Thème

Aucun résultat

Les visites

Que voir à: Avià

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Avià

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat